• Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Élettervezés
  Élettervezés

  Az élettervezés mindenkinél mást jelent. Ha a pénzügyi megközelítést vesszük alapul, az élettervezés egy híd, amely összeköti életünk céljait pénzügyi terveinkkel. 

  Bővebben...
 • Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Pénzügyi tervezés folyamata
  Pénzügyi tervezés folyamata

  A piacon egyedülálló módon azt valljuk, hogy ne csak a szerződéskötésig tartson a tanácsadó kapcsolatot ügyfelével, hanem a kapcsolattartás igazából onnan kezdődjön.

  Bővebben...
 • Pénzügyi tervezés
  Pénzügyi tervezés

  Jobb pénzügyi döntések jobb életet jelentenek! Ezért egy biztos alapokon nyugvó, átgondolt pénzügyi tervre van szükség és a megfelelő pénzügyi eszközökre.

  Bővebben...
 • Tervezői szolgáltatások
  Tervezői szolgáltatások

  Nálunk Ön van a középpontban! Megkeressük az Ön céljainak és pénztárcájának legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.

  Bővebben...

CIFA Forum 2009. – A pénzügyi bizonytalanságok és krízisek megelőzése

„Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként vettem részt a CIFA – Convention of Independent Financial Advisors – párizsi világkonferenciáján. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) által egyedüliként elismert szervezet rendezényén 250 szakember vett részt a világ minden tájáról. Kerekasztalbeszélgetések zajlottak négy fő témában. Az első beszélgetések a pénzügyi bűnözésről és a pénzmosásról szóltak, melyet a világ uralkodó gazdasági trendjei követettek. Egy rövid történelmi kitekintésből egyértelműen látszott, hogy a válság elkerülhető lett volna. Kiemelt téma volt ezt követően a befektető és a pénzügyi világ kapcsolata, s a tanácsadók kompetenciája. A negyedik modulban a szakemberek megállapították, hogy nincs szükség új pénzügyi rendre, arra viszont annál inkább, hogy többet használjuk a történelmi adatokat, tapasztalatokat és a józan eszünket. A konferencia végére egyértelműen nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek eltökélt vágya, hogy professzionális szakemberek védjék meg őket a hatalmas pénzintézetektől. A több napos program során nemcsak remek szakmai témákban hallottam kerekasztal-beszélgetéseket, hanem sok – nemzetközileg is elismert – szakemberrel ismerkedhettem meg, s kerültem baráti viszonyba. Az MPTSZ részéről 4 RPT® szakember képviselte a magyar tervezőket a „pénzügyi tanácsadók Davosaként” emlegetett világkonferencián. – Sági Péter, RPT®!

Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként nagy megtiszteltetés volt részt venni Párizsban a „pénzügyi tanácsadók Davos-aként” emlegetett világkonferencián. A rendező szervezet a CIFA – Convention of Independent Financial Advisors volt.

A CIFA egy non profit svájci alapítvány, az egyetlen nem kormányok által létrehozott szervezet, amit az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) is elismer, s vele speciális tanácsadói státuszt épített ki. A CIFA-t 2001-ben alapították, székhelye a svájci Genfben található, s célja a független pénzügyi tanácsadók érdekvédelme nemzetközi szinten.

A konferencián 250 résztvevő, s 50 nemzetközi szakember vett részt a világ minden tájáról, ill. 40 nemzetközi szervezet 500 000 független pénzügyi tanácsadó képviseletében volt jelen képviselője révén.

A program 4 modulból állt, s 3 kerekasztal-beszélgetés volt minden modulban.

Az első modul a pénzügyi bűnözésről és a pénzmosásról szólt. A beszélgetések során a szakemberek hangsúlyozták, hogy nem több szabályozásra van szükségünk, hanem jobbra! Megtudtuk, hogy bár nem a leglátványosabb, de az egyik legkeményebb pénzmosás elleni szabályok Szingapúrban vannak.

A második modulban a fő téma a világ gazdasági trendjei és a pénzügyi piacok voltak. Rövid történeti áttekintés után nyilvánvalóvá vált, hogy a válság egyenes következménye volt a korábbi felelőtlen gazdasági és politikai döntéseknek. A Glass- Steagall Act eltörlése és a Basel II. bevezetése egyértelműen hozzájárultak a piaci
krízishez.

A harmadik modul a befektetőről és a pénzügyi világról szólt. A szakemberek különösen fontos területként jelölték meg a kompetencia kérdését, s azt tanácsolták, hogy csak akkor vegyél meg egy pénzügyi konstrukciót, ha érted! Külön kiemelték az ügyféledukáció, a megfontoltság, a józan ész, s az alapvető pénzügyi oktatás fontosságát.

A negyedik, s egyben záró modul felvetette a kérdést, hogy vajon szükség van-e egy új pénzügyi rendre, de a válaszok inkább arra hívták fel a figyelmet, hogy többet kellene használnunk a történelmi adatokat, tapasztalatokat... Hiszen már a nagyszüleink is tudták, hogy először tegyünk félre a jövedelmünkből, s csak a maradékból költsünk!

A több napos konferencia zárásakor a szakemberek mély meggyőződéssel állították, hogy a független pénzügyi tanácsadók az elkövetkezendő öt évben akár 30%- kal is tudják növelni piaci részesedésüket. „Az ügyfelek eltökélten vágynak arra, hogy egy profi szakember megvédje őket a hatalmas pénzintézetekkel szemben.” – mondta Leong Sze Hian, a szingapúri szakemberek elnöke.

A remek témák mellett a kávészünetekben, ill. az esti – meghívásos alapon működő – vacsorák alkalmával lehetőség adódott a konferencia résztvevői között a kötetlen szakmai beszélgetésekre, s így számos nagyszerű ember megismerésére a világ minden tájáról. Természetesen jutott idő a gyönyörű párizsi nevezetességek felkeresésére is!

Hazatérve a több napos konferenciáról nyugodt szívvel modhatom, hogy a részvétel szakmailag rendkívül hasznos volt, s ha ezt a szemléletmódot sikerül Magyarországon is megteremteni, akkor abból az egész ország gazdasága profitálni fog. Emellett nagyon örülök, hogy sikerült sok nemzetközi szakemberrel jó baráti viszonyt kialakítani. A konferencián az MPTSZ részéről 4 RPT® szakember képviselte Magyarországot. Köszönöm az MPTSZ-nek és Luttenberger Zoltán, RPT® Úrnak a
konferencián való részvétel támogatását!

Legközelebb az SFOA (Swiss Futures and Options Association) svájci konferenciájáról jelentkezem!


Baráti üdvözlettel:

Sági Péter
Regisztrált Pénzügyi Tervező®
elnök, Szabályzati Bizottság, MPTSZ
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Sági Péter
RPT®
Pierre Christodoulidis
elnök CIFA
Jean-Pierre Diserens
alelnök CIFA
Luttenberger Zoltán
Phd, RPT®, elnök MPTSZ