• Pénzügyi tervezés
  Pénzügyi tervezés

  Jobb pénzügyi döntések jobb életet jelentenek! Ezért egy biztos alapokon nyugvó, átgondolt pénzügyi tervre van szükség és a megfelelő pénzügyi eszközökre.

  Bővebben...
 • Pénzügyi tervezés folyamata
  Pénzügyi tervezés folyamata

  A piacon egyedülálló módon azt valljuk, hogy ne csak a szerződéskötésig tartson a tanácsadó kapcsolatot ügyfelével, hanem a kapcsolattartás igazából onnan kezdődjön.

  Bővebben...
 • Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Tervezői szolgáltatások
  Tervezői szolgáltatások

  Nálunk Ön van a középpontban! Megkeressük az Ön céljainak és pénztárcájának legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.

  Bővebben...
 • Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Élettervezés
  Élettervezés

  Az élettervezés mindenkinél mást jelent. Ha a pénzügyi megközelítést vesszük alapul, az élettervezés egy híd, amely összeköti életünk céljait pénzügyi terveinkkel. 

  Bővebben...

Mi is az a diverzifikáció és mennyire fontos nekünk?

A diverzifikáció megosztást jelent, amely a befektetésünknél kockázat csökkentést vonz maga után.
Először is szeretném hétköznapi nyelven elmagyarázni.
Kicsit olyan ez, mint a Casino: bemegyek a pénzemmel, és felteszem mondjuk a pirosra, ami vagy bejön, vagy nem… Ha csak egy részvényt, vagy értékpapíralapot választok, járhatok hasonlóan, főleg, ha nem vagyok kellően körültekintő!
Azonban… Tegyük fel, hogy elrepülök a gyönyörű Bora Borára, ahova viszek magammal egy napkrémet és egy esernyőt is, így bármilyen időjárás is lesz, minden helyzethez majd jól tudok alkalmazkodni. Jó ez nekem? Végülis igen, de…. És itt oszlanak meg a vélemények a szakmában is. Ugyanis mi van akkor, ha Bora Borán szerzek magamnak egy nagyon klassz kis csónakot? Hiszen ez jó akkor is, amikor esik az eső, alá tudok bújni, ill. ha süt a nap, ki tudok vele csónakázni a gyönyörű kristálytiszta vízre. Na de ha a jól kiválasztott csónakomba belecsap a villám? Kicsi az esély rá, de előfordulhat…

Mit is akarunk a példákkal érzékeltetni?
A diverzifikáció célja a kockázatcsökkentés, mégpedig úgy, hogy a befektetett pénzünket különböző eszközökbe, például részvényekbe vagy értékpapíralapokba helyezzük el, nem pedig csak egybe. Az is jelenthet diverzifikációt, ha nem csak különböző részvények, vagy értékpapíralapok között osztjuk meg a pénzünket, hanem ha a portfoliónkba választunk meg állampapírokat, kötvényeket, befektetési jegyeket is. A diverzifikáció tehát megosztást jelent, a célunk pedig vele a kockázat csökkentése, hiszen az élet más területein is tudjuk, hogy a több lábon állás erősebb biztonságot jelenthet nekünk.

Ha diverzifikált a befektetésünk, előfordulhat, hogy egy-egy negatív hatás nem érződik a teljes portfoliónkon, hanem csak egyes elemeire hat ki, így a kockázatunk alacsonyabb a hozamot tekintve. A befektetni szánt pénzünket így meg tudjuk védeni a negatív hatásoktól. Természetesen ennek lehetnek hátrányai is. Hiszen, ha a portfoliónk egyik eleme kimagaslóan teljesít, akkor a megosztás visszahúzza a portfoliónk hozamát. A másik hátránya, hogy ha túlzottan diverzifikálunk, akkor nehezen
átlátható a portfoliónk, a befektetésünk több odafigyelést igényel.

Mielőtt a diverzifikálásról döntünk, a tanácsom a következő: nézzük meg, milyen típusú emberek is vagyunk mi? Kockázattűrőek? Vagy fontosabb a biztonság? Esetleg picit ilyen is, meg olyan is? Ha egy részvényt, vagy értékpapíralapot választunk, mindenképpen nezzünk utána minden fontos paraméternek, nézzük meg a jelenlegi helyzetet és a kilátásokat, a jövőbeli lehetőségeket. De soha ne felejtsük el: a tőzsde rövid távon pszichológia!

A diverzifikáció nemcsak befektetési eszközök közötti megosztást jelenthet: egy komplett portfoliót érdemes régiók vagy iparágak, pénzintézetek, kibocsátók és jogviszony szempontjából is megosztani! Az általános tanács a következő: egy szközbe (termékbe) maximum a pénzünk 5%-át helyezzük, egy pénzintézethez pedig ne helyezzünk többet maximum 30%-nál. Előnyös a teljes portfoliónk megosztása - a lehető legtöbb előny kihasználása, illetve a kockázatok redukálása miatt – jogviszony szerint is: válasszunk direkt (pl. konkrét ingatlan), banki, alapkezelői és biztosítói megoldásokat is!

Mindezt figyelembe véve, s látva a jelenlegi pénz- és tőkepiacok komplexitását és dinamikus változékonyságát, előnyös, ha egy független pénzügyi szakember áll mellettünk, aki segít a döntések meghozatalában... Talán nem baj, ha annak az erős, szép csónaknak van evezője is!