• Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Befektetések
  Befektetések

  Megtaláljuk az Ön számára legjobb megoldásokat, melyekkel eligazodhat a befektetési lehetőségek rengetegében. 

  Bővebben...
 • Cafeteria
  Cafeteria

  Ha kérdése van a cafeteriáról, itt megtalálja a választ. 

  Bővebben...
 • Pályázatok
  Pályázatok

  Egy vállalkozás életében kiváló lehetőséget jelent vissza nem térítendő támogatások elnyerése. Az Ön cége sem maradhat le egyetlen, számára releváns támogatásról sem! 

  Bővebben...
 • Nyugdíjtervezés
  Nyugdíjtervezés

  Időszerű és felkészült tervezéssel elérhetjük azt, hogy időskorunkban elfogadható színvonalon éljünk, s felkészüljünk a megnövekedett kockázatok kezelésére. 

  Bővebben...
 • Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Főoldal
 • Pénzügyi stratégiák
 • Hagyatéktervezés

Hagyatéktervezés

hagyatektervezesEz ma a pénzügyi tervezés egyik legújabb területe, melyre - életkortól függetlenül - egyre több ember fordít kiemelt figyelmet. A helyes gondolkodásmód alapja itt is a felkészülés és tervezés. Természetesen a hagyatéktervezés nem azt jelenti, hogy valaki "elmenni készül", hanem azt, hogy az akaratának megfelelő "öröklés" akkor is megvalósul, ha valamilyen előre nem látható betegség vagy baleset hirtelen vet véget az életének. A hagyatéktervezés és hagyatékoptimalizálás egy folyamat, mely azoknak az okiratoknak az elkészítését és azoknak a szerződéseknek a megkötését foglalja magában, amelyek garantálják, hogy a hagyatékunk majd valóban azoké legyen, akiknek szánjuk, és olyan arányban részesüljenek belőle, amilyen a szándékunkban áll, valamint, hogy az „öröklés” a lehető legkisebb költséggel járjon.

A felelősségteljes hagyatéktervezéshez a jogi szakember (ügyvéd) mellett elengedhetetlen a pénzügyi tervező szaktudása is! Vagyis nem elegendő pusztán egy végrendelet elkészíteni...

Nézzünk meg egy konkrét példát: manapság egyre több szülő - holtig tartó haszonélvezeti joguk fenntartása mellett - a gyerekeinek ajándékozza a lakást vagy a házat, amelyben élnek. Ezt azért célszerű megtenni, mert ugyan az egyenesági rokonok (szülők és gyerekeik, nagyszülők és unokáik stb.) között megszűnt az öröklési illeték, az ajándékozással a hagyatéki eljárás lefolytatását és költségeit is meg lehet takarítani! Az ajándékozás ebben az esetben illetékmentes, a haszonélvezeti jog pedig biztosítja a szülők számára az ingatlan használatát.

Egy hagyatéki tárgyalás a legegyszerűbb esetben is minimum 2-3 hónapig tart, de fellebbezések és más lassító körülmények esetében 2-3 évig is elhúzódhat! Képzelje el, hogy pont akkor nem tud pénzhez jutni, amikor a legnagyobb szükség lenne rá! Ennek oka, hogy ilyenkor zárolják az elhunyt számláit...

Pontosan ezért kell kiemelt figyelmat fordítani, hogy megelőzzük ezt a helyzetet, s egy pénzügyi tervező segítségével felépítsünk egy olyan szeletet megtakarításaink tortájában, amely egy tragédia esetén - jogviszonyi előnyöknek köszönhetően - 8 napon belüli kifizetést jelent azon személyek számára, akiket még életünkben megjelöltünk! Ez a jogviszony ebben a formában mentes a hagyatéki eljárás alól, így azonnali kifizetést jelent, s a végrendelettel ellentétben nem megtámadható!

Emellett fontos tudnunk, hogy a megítélt örökség csak az öröklési illeték kifizetése után vehető birtokba. Ezek az illetékek drasztikusan megnövekedtek az utóbbi időben és - az egyenesági rokonoktól eltekintve - mindenkinek fizetni kell. Többször előfordult már olyan eset is, amikor az örökös kénytelen volt visszautasítani az örökséget, mert nem volt miből kifizetni az illetéket vagy amikor áron alul, kedvezőtlen pillanatban kellett eladni az örökölt ingatlant, hogy az illetékre kölcsönvett pénzt visszafizessék.

Az örökösödési illeték mértékéről olvasson bővebben itt.

Ha ez a kérdés egy picit is elgondolkodtatta, vegye fel a kapcsolatot velünk, kérjen egy objektív, független szakvéleményt és egy díjmentes konzultációt!

Jelentkezzen itt!