• Befektetések
  Befektetések

  Megtaláljuk az Ön számára legjobb megoldásokat, melyekkel eligazodhat a befektetési lehetőségek rengetegében. 

  Bővebben...
 • Nyugdíjtervezés
  Nyugdíjtervezés

  Időszerű és felkészült tervezéssel elérhetjük azt, hogy időskorunkban elfogadható színvonalon éljünk, s felkészüljünk a megnövekedett kockázatok kezelésére. 

  Bővebben...
 • Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Pályázatok
  Pályázatok

  Egy vállalkozás életében kiváló lehetőséget jelent vissza nem térítendő támogatások elnyerése. Az Ön cége sem maradhat le egyetlen, számára releváns támogatásról sem! 

  Bővebben...
 • Cafeteria
  Cafeteria

  Ha kérdése van a cafeteriáról, itt megtalálja a választ. 

  Bővebben...
 • Főoldal
 • Pénzügyi stratégiák
 • Nyugdíjhelyzet
 • Demográfiai tényezők

Demográfiai tényezők

demográfiaAz emberiség összlétszáma évente átlagosan 1,2 százalékkal nő. A demográfiai modellek szerint a Föld népessége 2050 körül 9-11 milliárdos szinten stabilizálódik majd. Ha nem üt be természeti katasztrófa, ez a népesség már a mai technológiai tudásunkkal is eltartható. A modern kor nagy demográfiai változásai valamikor a XVIII. század végén kezdődtek Európában. Gyarapodtak az ismeretek a járványokról, az emberek táplálkozása megjavult, s így a halálozási arányok csökkentek. Ezt a csökkenést a születési ráták csak késéssel követték; a népesség nőni kezdett. Idővel beállt az egyensúly a születések és halálozások számában.

Nézzük ezt meg egy statisztikai eszköz, a korfa segítségével szemléletesen. A korfa alakja alapján demográfiai típusok különböztethetők meg:

korfa

 • növekvő népesség korfája: széles alapú, fölfelé gyorsan keskenyedő korfa, a fiatal korcsoportok magas (a gyermekkorúak 40-50%), az idősebbek alacsony (2-4%) aránya jellemzi. A legszegényebb, mezőgazdasági jellegű országokra jellemző, ahol magas a születési és a halálozási arány is és alacsony a várható élettartam (pl: India, Kína, számos afrikai ország).
 • stagnáló népesség korfája: méhkas alakú, a fiatalok (gyermekkorúak: 20-25%) és a középkorúak aránya magas és közel azonos, csak az idősebb korosztályoknál (10-15%) keskenyedik el a korfa. Egyenletesen nő a népesség száma és várható élettartama (pl. USA, Ausztrália).
 • fogyó népesség korfája: keskeny alapú, fölfelé kissé szélesedő korfa, a fiatalok aránya csökken (gyermekkorúak: 15-20%), a várható élettartam hosszú, az idősek aránya nő (15-20%), eléri, majd meghaladja a fiatalok arányát. Gyorsan öregedik a népesség, a létszám stabilizálódik, majd csökken (pl. Svájc, Dánia, Németország, Olaszország, Magyarország).

A születéskor várható élettartam a világnépesség egészét tekintve nő. A nők átlagélettartama általában magasabb, mint a férfiaké. A nemek aránya általában kiegyenlített (1000 férfira 900-1150 nő jut a világ különböző országaiban). Általában a világon kicsit több fiú születik (52%), mint lány (48%), ezért a fiatalabb korosztályoknál férfitöbblet mutatkozik, de mivel a nők halandósága idősebb korban alacsonyabb, mint a férfiaké, ezért az idősebb korcsoportoknál

Amíg a Föld egyik felén a társadalmak miközben elöregedtek, produktívak és gazdagok lettek, és a politikusoknak azon kell törniük a fejüket, hogyan oldják meg a csökkenő létszámú népesség nyugdíját és egészségügyi ellátását, addig a világ másik felén a megnövekedett népesség munkanélküliséggel és tőkehiánnyal jár együtt.

Hogyan befolyásolják ezen tényezők a nyugdíjamat?

A világ uralkodó demográfiai trendjeinek hatása Magyarországon is meghatározó, melyek mellet vannak hazai sajátosságok is:

 • A népesség fokozatosan öregedik, mivel az orvostudomány fejlődésével nő a várható élettartam, ugyanakkor a gyermekszületés egyre csökken.
 • A mai világban egyre többen szeretnének idős korukban is jól élni, költeni az egészségmegőrzésre és a pihenésre.
 • Az emberek tömegesen választják a korkedvezményes, korengedményes, ill. az előnyugdíj formáit, azaz a tényleges nyugdíjkorhatár előtt mennek nyugdíjba.
 • Nagyságrendileg 800 000 rokkantnyugdíjas él hazánkban, ami a teljes lakosság 8%-a!
 • Egyre több gyermek tanul tovább, így jóval később kapcsolódnak be a járulékfizető aktív dolgozók körébe. – Sok a munkanélküli, s számuk nem csökken.
 • Még mindig meghatározó a fekete- és a szürkegazdaság.
 • A vállalkozók döntő része minimálbérre van bejelentve.
 • Az ország lakosságához képest rendkívül sok a közalkalmazott, akiktől ugyan vonnak járulékokat, az ő fizetésüket viszont teljes egészében az adófizetők állják.

Ebből kifolyólag az időskorban szükséges tőke – egészséggel kapcsolatos kiadások, ill. megélhetés, az elért életszínvonal tartása, nyugdíj – finanszírozását egyre kisebb mértékben várhatjuk az államtól!

Ha ez a kérdés egy picit is elgondolkodtatta, vegye fel a kapcsolatot velünk, kérjen egy objektív, független szakvéleményt és egy díjmentes konzultációt!

Jelentkezzen itt!